Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak Gréta vaří i našich politických vodách

Vyhýbal jsem se tomuto podbízivému tématu dlouho a ani tento blog nebude přímo o Grétě a jejím boji. Spíše jsem se dnes podíval na postoje našich politiků po jejím výstupu na půdě OSN a co si od toho asi slibují.    

 

Každá politická strana se tohoto tématu chopila po svém a bude zajímavé sledovat jak se vše bude vyvíjet dále.

Začneme sestupně:

Od prezidenta se ani jiný postoj očekávat nedal a určitě se měnit nebude. Ten postoj je jasně záporný. Zeman na tomto tématu nemůže nic ztratit ani získat. Neřekl k tomu nic, než to jak to vidí dle různých signálů většina lidí a to tak, že je to zneužité dítě k něčemu čemuž pramálo rozumí.

ANO a Babiš, ten se jako obvykle vyhýbá ostré konfrontaci a brečí málem jako Gréta, když mu jako zastupiteli malého státu nechtějí umožnit propagaci toho jak si vede naše zemička vůči jiným gigantům. Navíc by se chlubil jako většinou něčím k čemu on sám přispěl velice málo. On se však vždy nějak dokáže přizpůsobit a podat informace tak aby se to líbilo. Nevím jestli bohužel nebo bohudík se mu to nepovedlo.

Piráti, tady se nedalo očekávat nic jiného, než podpora Gréty a všeho co se okolo ní děje. Je to jejich investice do budoucna. Jsou to oni kteří apelují na školy aby děti mohly stávkovat a měly to omluvené. Jsou to oni kdo se snaží u mládeže vyvolat pocit, že oni jsou jediná strana která jim rozumí a oni dělají vše pro mladé. Snad i ti mladí někdy pochopí, že není vše zlato co se třpytí a rádo se vystavuje na odiv. Piráti spoléhají na svou zelenou kartu a na to, že nejen na půdě EU začnou právě oni diktovat tok dějin. Spoléhají i na to, že se i u nás vše zvrtne do nekontrolovatelné propagace boje s klimatem jako se to právě nyní děje v Německu, kde je tento boj největším problémem Německa. Je to asi jediné téma kde před sebou mají šanci převálcovat díky budoucím voličům Babiše.

ČSSD  a dnešní rozstřel ukázal jak neví jak s tímto tématem naložit. Hamáček označil útoky na Grétu za nepřiměřené a její kritiky chtěl uzemnit tím, že Gréta není hysterická a kritizovat jí za to, že je mladá je ubohé. Hamáčkovi jako vždy utíká podstata věcí a tady to jasně dokázal. Nikomu nevadí její mladost ale zcela jiné záležitosti. Téma ochrany životního prostředí bylo vždy prý blízké sociální demokracii a nyní je prý vše jen na politicích. K tomu se vrátím ještě na konci.

ODS a její představitelé celkově překvapili zápornými reakcemi na její projev. Předseda Fiala řekl, že překročila jistou hranici a i další členové ODS projevili nesouhlas s jejím vystoupením. Jestli je tento jejich stranický postoj upřímný nezbývá nic jiného než zatleskat. Jestli je to jen politická spekulace a kalkul ukáže čas. Proč ta obava? Oni si dobře spočítali, že ve většině diskusích a ohlasech lidí se jeví Gréta jako něco co je jen umělou bublinou (nemluvím o klimatu) a vsadili na to, že si toho voliči všimnou.

KDU-ČSL a její předseda Výborný se tohoto tématu chce také držet jako něčeho nejzásadnějšího. Ten se také zhlédl v Německém plánu v boji proti klimatickým změnám. Jestli to je to jejich budoucí gró, tak najdou svoje spojence hlavně u Pirátů, kterým občas nemohou přijít na jméno.

Opomněl jsem málem SPD a Okamuru ale tady je to hlavně kopírování Zemana i když i Okamura samozřejmě prohlásil, že toto téma je důležité a musí se k němu přistupovat s rozumem. To bych mu ani nezazlíval ve své podstatě má pravdu ale nic nového od něj v tomto očekávat moc nelze. 

TOP 09 a Kalousek, ten se akorát zmohl jako vždy někoho komentovat a to, že se obul do ODS jak moc se bojí Gréty, když se jich tolik vyjádřilo proti ní. 

Moje malé shrnutí: 

Rozhodně nepovažuji boj proti změnám klimatu, za něco odsouzeníhodného ba naopak. Jde však o to si uvědomit, že tato změna bude probíhat ať už s lidmi nebo bez lidí. Planeta si dále poběží svým tempem. Globální oteplování či možné následné ochlazování není v naší moci a člověk jen může zmírnit svoje chyby, kterými nějakým procentem přispívá k znečišťování země. Tím že se bude rozumně opakuji rozumně snažit a počínat. 

Je zhoubné naslouchat různým fanatickým aktivistům a podřizovat se jejich ekoterorismu. Zhoubné je ale i Hamáčkovo " nyní musí jednat politici" !!!! 

Budou politici jednat na základě výkřiků aktivistů, studentů nebo různých nedostudovaných politiků???? Nebylo by lepší naslouchat opravdovým odborníkům ve svých oborech a vědcům o tom jak napravit naše chyby týkající se životního prostředí a změn klimatu. Neměli by to být právě oni, kteří politikům dají nějaké návrhy na řešení jednotlivých situací? Mělo by to být ale po komplexním jednání na celosvětovém měřítku.

Mě to totiž někdy připadá jako zběsilé počínání politiků, když jeden vědec přijde s dlouhodobou studií o tom kolik třeba vyprodukuje škodlivin dobytek a někdo se toho chytne a hned by začal zmenšovat chovy a někde už přišlo na to, že se ve škole nebude podávat hovězí maso. Jenže za nedlouho se ukáže, že tato zvířata vyprodukují tolik škodlivin za celý rok co deset přeletů letadel za jediný den. Další podobné počínání by mohlo dopadnout hrozivě. Mohlo by se totiž stát, že někdo přijde s tím, že hnědoocí lidé vyprodukují více škodlivin než modroocí. Pozor mohl by se toho chopit nějaký politik a navrhnout snížení počtu hnědookých!!!! Proto volám potom aby politici jednali po nějakém komplexním návrhu řešení a ne po jednotlivých výkřicích aktivistů či jednotlivých studiích odborníků.

 

 Potom by přišli teprve na řadu politici a jejich opatření jak naložit s tímto celosvětovým problémem. . 

Závěrem jen malá poznámka, abych opravdu zůstal jen v Českých vodách. Toto téma je opravdu závažné a bude se probírat čím dál více. Chci jen upozornit na rozkol v této otázce v jednotlivých stranách tzv. demobloku, všimli jste si? Opravdu si někdo myslí, že by tento blok měl a nebo mohl vládnout, když se rozcházejí v důležitých tématech? 

 

Autor: Aleš Szabó | úterý 24.9.2019 21:09 | karma článku: 25,46 | přečteno: 960x
  • Další články autora

Aleš Szabó

Balonkový úsporný balíček 55

Za 5 minut 12? To je velice úsměvné heslo, které předčí i nenecháme nikoho padnout Nejpopulističtější vláda co tu od revoluce byla vedle které i tzv. "želé" Sobotka byl zásadový člověk je jen smutným konstatováním.

11.5.2023 v 0:04 | Karma: 32,94 | Přečteno: 875x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Kratce - proslov nebo agitka?

Jsem opravdu zvědav na projev pana premiéra a věřím, že i většina lidí. Bude to nyní takový politický prubířský kámen a může to ovlivnit v dalším rozhodování mnoho lidí. Bude to projev státníka a nebo politika?

18.9.2022 v 3:13 | Karma: 16,87 | Přečteno: 558x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Vládo prosím vzmuž se!

Zdá se to jenom mě, že se vláda namísto aby byla odhodlaná a rozhodná se chová jako ubrečená pohřební plačka? Není snad rozhovoru vládních činitelů kde by nezmiňovali válku, Putina ale hlavně Babiše. Je na čase vládnout.

14.8.2022 v 14:57 | Karma: 29,09 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Kaleidoskop STAN a jednotlivé střípky

Kaleidoskop, česky krasohled, je hračka, která pomocí soustavy zrcadel a barevných tělísek vytváří neopakovatelné obrazce při pohledu proti světelnému zdroji. Střípky v kaleidoskopu STAN vytváří také různé zajímavé obrazce.

21.6.2022 v 9:13 | Karma: 19,27 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Přijde třetí vládní rada - nežerte?

1. vládní rada od pana Stanjury zněla: nejezdit tolik autem a netankujte do zásoby 2. vládní rada od pana Sikely zněla: stáhněte si vytápění o pár stupňů ušetříte Obě rady zazněly po mediálních informacích teď už se objevuje jídlo.

31.3.2022 v 12:22 | Karma: 38,18 | Přečteno: 1517x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za dvacet let úspěšného vývoje Českého republiky to nepovažujeme, řekl Klaus

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  13:39

Přímý přenos Exprezident Václav Klaus vystupuje při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

Jak se chystá převrat. V Německu začal proces s Říšskými občany

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:21

„Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2706x
jeden z mnoha

Seznam rubrik