Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemůže to být s Babišem i trochu jinak?

Zatím jsem viděl pohledy na Babiše jen jednostranné. Babiš a Zeman, Babiš, Zeman a komunisté. Babiš estébák a Babiš trestně stíhaný. Nemůže to být ale i trochu jinak? Mám tu jen něco málo k zamyšlení

 Zhruba před měsícem probíhaly námluvy mezi ANO a ČSSD. Dopadlo to ale nevalně, protože podle Babiše si ČSSD nárokovala více, než co se svou silou po volbách mohla přát a její touha po pozici ministra vnitra byla prostě neakceptovatelná. Po poradě na hradě kde Zeman odmítl předčasné volby a doporučil uzavřít dohodu s SPD a komunisty.

Babiš by to zřejmě i udělal ale ukázalo se, že uvnitř hnutí ANO to ihned přineslo bouři ve sklenici vody. Ta bouře se začala od některých známých osobností jako je Robert Pelikán, Martin Stropnický či Dan Ťok a několika dalších.

Zvolil tedy během 24 hodin opět jiný kurs a zvolil si navenek mnohem menší zlo a tím je pokusit se opět o vládu s ČSSD. Jenže už v té době musel vědět, že ve skutečnosti to bude nakonec asi větší zlo, než si dovedou lidé představit. Nabízí se otázka proč by to mělo být větším zlem? Odpověď nabídnu. Musel dobře vědět, že bez toho aniž by poskytl ministerstvo vnitra ČSSD žádné jednání nebude. Proč ale ČSSD tolik stojí o tento post? Navenek se to jeví jako pojistka demokracie s tím, že nechtějí  případně dopřát Babišovi neomezenou moc a zametání stop při jeho vyšetřování.(ušlechtilé cíle viďte). Co se ale jeví pravděpodobnější a vyplývá z různých propojení je to, že vítr fouká odjinud. 

Aspen Institute Central Europe je pražskou pobočkou nadnárodního amerického think tanku

místo kde se tvoří a formují názory: https://www.aspeninstitutece.org/?gclid=EAIaIQobChMIrMmAutLC2wIVFIuyCh3IMAxCEAAYASAAEgI0rfD_BwE

místo kde vycházejí, kavárenské čtvrtletníky

formují se zde mladé kádry a probírá se široké spektrum problémů jako je třeba nedůvěra v média, mladí se stanou protestujícími voliči (což možná bylo nyní jen několikrát ukázáno Babišovi co by mohlo neustále následovat), ekonomika, středoevropské dění a mnoho dalších témat.

Jako víceprezident sboru poradců je tam jakýsi Zdeněk Bakala, který pražskou dceru americké matky za sponzoroval (to jméno mluví samo o sobě). To by ale ještě nebylo asi nic proti ničemu ale jako členy představenstva tam najdeme Jana Hamáčka (ČSSD), Andrew Knighta (předseda představenstva Bakalova vydavatelství Economia, které vydává mj. Hospodářské noviny a Respekt.Economia, která provozuje freemaily Centrum.cz, Atlas.cz a Volny.cz), Jan Farský (předsedu poslaneckého klubu hnutí STAN) jako další zajímaví řadoví členové jsou tam: šéfredaktor Hospodářských novin Martin Ehl, novinář z Bakalova Respektu Ondřej Kundra či Michael Žantovský a další zajímavá jména. závěrem jen čestná předsedkyně - Madeleine Albright

Nemůže tedy foukat vítr z tohoto institutu? Nemá Hamáček od těchto lidí mediální klid? Nedostal pokyn od svého vicepresidenta dohodu s Babišem uzavřít ale pouze za podmínky těch vybraných ministerských křesel? Ten kdo ovládá kontrolu nad policií a má nad ní svůj vliv může ovlivnit kdeco. Zdeněk Bakala potřebuje mít plnou kontrolu a vliv nad policií, aby se nikdo nevrtal v kauzách OKD a ani v poslední kauze lithia na Cínovci, kde redakce AE News odhalila napojení na lidi z okolí Zdeňka Bakaly. 

Tady už ty původní ušlechtilé cíle ČSSD berou víceméně za své. 

Co za to může být? To ukáže čas. Může to být časem úhrada dluhů ČSSD v kauze Altner, Pro Babiše to zase může časem přinést zastavení trestního stíhání. Dohoda se může jevit i tak, že se stanovilo kdo bude mít pod palcem zahraniční politiku. - Hamáček pod BAKALOU, domácí politiku Babiš s tím, že program ČSSD  se bude plnit půl na půl s programem ANO 

Andrej Babiš tedy naoko vyhraje, dosáhne svého vytvoří vládu s důvěrou a bude před svými voliči moci vystoupit s tím, že plní to co slíbil. Jenže i zde se časem může ukázat, že to bylo vítězství Pyrrhovo. Bude záležet na tom jak dlouho tato spolupráce vydrží a jak se jejich obchodní a politická dohoda podaří oboustranně plnit. 

Kdo tedy bude skutečně vládnout poznáme zřejmě již brzy. Je však jasné, že to splnilo i svůj další cíl a to je rozbití vazby Babiš - Zeman. Komunisté si odnesou pouze pár funkcí a nic zásadního od nich nelze očekávat. Sem tam ukáží ramena ale nebude to nic převratného. Tudíž strašení komunisty a táhnutí země na východ je jen takovou zástěrkou a heslem pro dav. Babiš se tedy podle mě dostal do kleští jiného muže v pozadí. Buď se spokojí s tím co se mu nabízí nebo půjde od válu. Zřejmě se tedy bude muset spokojit s tím co na něj zbylo. 

Netvrdím, že to tak přesně být musí ale říkám si, že bych se něčemu takovému vůbec nedivil. Těch variant případných dohod se nabízí daleko více. Co myslíte Vy? 

 

Autor: Aleš Szabó | pátek 8.6.2018 5:18 | karma článku: 41,25 | přečteno: 5350x
  • Další články autora

Aleš Szabó

Balonkový úsporný balíček 55

Za 5 minut 12? To je velice úsměvné heslo, které předčí i nenecháme nikoho padnout Nejpopulističtější vláda co tu od revoluce byla vedle které i tzv. "želé" Sobotka byl zásadový člověk je jen smutným konstatováním.

11.5.2023 v 0:04 | Karma: 32,94 | Přečteno: 875x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Kratce - proslov nebo agitka?

Jsem opravdu zvědav na projev pana premiéra a věřím, že i většina lidí. Bude to nyní takový politický prubířský kámen a může to ovlivnit v dalším rozhodování mnoho lidí. Bude to projev státníka a nebo politika?

18.9.2022 v 3:13 | Karma: 16,87 | Přečteno: 558x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Vládo prosím vzmuž se!

Zdá se to jenom mě, že se vláda namísto aby byla odhodlaná a rozhodná se chová jako ubrečená pohřební plačka? Není snad rozhovoru vládních činitelů kde by nezmiňovali válku, Putina ale hlavně Babiše. Je na čase vládnout.

14.8.2022 v 14:57 | Karma: 29,09 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Kaleidoskop STAN a jednotlivé střípky

Kaleidoskop, česky krasohled, je hračka, která pomocí soustavy zrcadel a barevných tělísek vytváří neopakovatelné obrazce při pohledu proti světelnému zdroji. Střípky v kaleidoskopu STAN vytváří také různé zajímavé obrazce.

21.6.2022 v 9:13 | Karma: 19,27 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Přijde třetí vládní rada - nežerte?

1. vládní rada od pana Stanjury zněla: nejezdit tolik autem a netankujte do zásoby 2. vládní rada od pana Sikely zněla: stáhněte si vytápění o pár stupňů ušetříte Obě rady zazněly po mediálních informacích teď už se objevuje jídlo.

31.3.2022 v 12:22 | Karma: 38,18 | Přečteno: 1517x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2706x
jeden z mnoha

Seznam rubrik