Euro - ANO/NE ????

19. 10. 2017 18:50:15
Kdyby tato otázka byla zodpovězena před volbami, tak by i volby mohly proběhnout bez špinění volebních soků a zesměšňování se politiků mezi sebou. Proč tato velmi důležitá otázka zajímá média jen okrajově?

Ekonomika i ekonomie mě zajímají a tak o nich čtu vše možné a přesto se pod články o nich debat většinou neúčastním, neboť jsem je nestudoval. Stejně tak i většina národa.

Je to však něco co určuje jak žijeme a jak žít budeme.

Lidé by měli být pravdivě informováni a nejen okrajově ale zcela jasně a srozumitelně. Je euro něco bez čeho být můžeme nebo nemůžeme? Lidé nejsou hloupí ani naivní jak si myslí mnoho politiků ani stádo nepřemýšlející o budoucnosti jak nás nazývají někteří jejich příznivci, kteří dostanou prostor v médiích.

Pokud jsem jeden den informován politiky např. panem Sobotkou: Česká republika musí zůstat v jádru Evropské unie a co nejdříve, jakmile to bude možné, přijmout euro. Pro ekonomiku závislou na exportu není podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jiné cesty. „Nejvážnějším problémem na obzoru je podle mého názoru nejistota, která pro nás plyne z faktu, že ČR, ačkoliv je členem EU, dosud nepřijala společnou evropskou měnu. Jsou tady tedy otazníky nad tím, jak bude vypadat ono jádro EU a jakým způsobem my s ním budeme v kontaktu v situaci, kdy eurem zatím neplatíme,“ varoval dosluhující premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na prvním místě tak i pro novou vládu dle něj bude udržet Česko v EU a hlídat si co nejblíže jádro Unie.

Druhý den si přečtu Prof. Ing. Oldřich Rejnuš, CSc., ekonom a vysokoškolský pedagog (V poslední době se zvláště intenzivně zabývá soudobým vývojem světového finančního systému s ohledem na vznik novodobých jak ekonomických, tak i společenských rizik. Nyní působí na Fakultě podnikatelské VUT v Brně a na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity, kde v přednáší předměty „Finanční trhy“ a „Obchodování cenných papírů a komodit“.)

a dozvím se třeba: že euro je na pokraji kolapsu a je čas, aby Evropská centrální banka odhalila stav ekonomiky, že společná evropská měna je sužovaná skandály a země eurozóny čelí bezprecedentním dluhům. Euro je podle něj neštěstím Evropské unie, protože se jeho prostřednictvím finanční problémy jednotlivých států šíří do všech evropských zemí. „Malé problémy, které jsou normálně řešitelné, se stávají monstrózním a neřešitelným problémem celého evropského ekonomického společenství,“ konstatoval na konferenci ekonomický expert. Poukázal na to, že severní Evropa financovala deficity jižní Evropy, což nemůže pokračovat donekonečna. „Eurozóna proto nefunguje. Investoři již nedůvěřují bankovnímu systému. I největší věřitel v Německu Deutsche Bank čelí krizi obrovských rozměrů, bojuje se svými účetními knihami aktiv, které jsou zasaženy nesplácením úvěrů,“

Pokud si to porovnám, tak komu budu asi věřit? Politikovi, který je svým způsobem závislý na přijetí eura a nebo odborníkovi, který na přijetí či nepřijetí eura závislý není a hlavně se tímto problémem roky zabývá?

Je pro nás lepší myslet politicky a nebo ekonomicky? Pro mě jednoznačně ekonomicky a s jistotou, než politickými sliby. Netvrdím však, že se nenajdou i ekonomové s opačným názorem.

Proto bych raději viděl konfrontaci ekonomických odborníků s fakty a argumenty bez osobního napadání, než debaty politiků, kteří ty druhé nazývají lháři a podvodníky a očerňují jeden druhého.

Najde se někdo odvážný z médií, který by toto téma otevřel a nebál se pravdy?

Autor: Aleš Szabó | čtvrtek 19.10.2017 18:50 | karma článku: 20.92 | přečteno: 549x

Další články blogera

Aleš Szabó

Balonkový úsporný balíček 55

Za 5 minut 12? To je velice úsměvné heslo, které předčí i nenecháme nikoho padnout Nejpopulističtější vláda co tu od revoluce byla vedle které i tzv. "želé" Sobotka byl zásadový člověk je jen smutným konstatováním.

11.5.2023 v 0:04 | Karma článku: 32.94 | Přečteno: 875 | Diskuse

Aleš Szabó

Kratce - proslov nebo agitka?

Jsem opravdu zvědav na projev pana premiéra a věřím, že i většina lidí. Bude to nyní takový politický prubířský kámen a může to ovlivnit v dalším rozhodování mnoho lidí. Bude to projev státníka a nebo politika?

18.9.2022 v 3:13 | Karma článku: 16.62 | Přečteno: 558 | Diskuse

Aleš Szabó

Vládo prosím vzmuž se!

Zdá se to jenom mě, že se vláda namísto aby byla odhodlaná a rozhodná se chová jako ubrečená pohřební plačka? Není snad rozhovoru vládních činitelů kde by nezmiňovali válku, Putina ale hlavně Babiše. Je na čase vládnout.

14.8.2022 v 14:57 | Karma článku: 29.09 | Přečteno: 821 | Diskuse

Aleš Szabó

Kaleidoskop STAN a jednotlivé střípky

Kaleidoskop, česky krasohled, je hračka, která pomocí soustavy zrcadel a barevných tělísek vytváří neopakovatelné obrazce při pohledu proti světelnému zdroji. Střípky v kaleidoskopu STAN vytváří také různé zajímavé obrazce.

21.6.2022 v 9:13 | Karma článku: 19.27 | Přečteno: 344 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 354 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 57 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 40.51 | Přečteno: 4137 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.72 | Přečteno: 10148 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 326 | Diskuse
Počet článků 71 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2705
jeden z mnoha

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...