Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fronta na banány ???? hnus????

Tak nějak mě dostal do stavu nostalgie a mírné nevole pořad nějakého mladého tvůrce o totalitním režimu u nás. Několikrát v dokumentu několikráte ukázal frontu na banány a na vozy škoda. Dále zavzpomínal i na pracovní soboty, které označil jako obrovské vykořisťování pracujícího lidu. Základní školy byly údajně nejhorším vzdělávacím systémem v Evropě a platil v nich tvrdý diktátorský režim.

Chtěl jsem se dívat ještě chvilku. Nevydržel jsem a tak nevím ani jestli to byl dokument názorový a zpracovaný dle nějakého zadání  a nebo to nakonec nemělo být jakoby vtipné zamyšlení nad minulostí.

Začal jsem tedy vzpomínat sám za sebe:

Fronta na banány – nikdy jsem v žádné nestál, protože banány nerad, ale ty fronty  opravdu občas byly, když těch banánů dovezli málo. Já jako „děcko“  školou povinné stával v jiné frontě J J J.

Starší ročníky jistě pamatují časopis „Televize“, který vycházel vždy v pátek a byl v něm program na celý týden na oba dva programy a kdo neměl známou trafikantku, tak si tam prostě musel vystát frontu a případně přeběhnout do „sámošky“.

Věděl jsem, že v trafice se otvírá kolem páté hodině ranní a šel si stoupnout do fronty. Když jsem byl dost rychlý dostal jsem se mezi prvních 5 a měl 80% šanci, že časopis budu mít a někdy i dva.

Stávalo se totiž, že trafikantka po převzetí zboží nejdříve založila noviny a časopisy všem kamarádům a zbytek dala do prodeje a pokud poslali časopisů méně, tak se na lidi čekající ve frontě nedostalo.

Vzpomínám na to z úsměvem a nakonec se dovíte i proč.

Pokud se na mě nedostalo,  přešel jsem do samoobsluhy kde jsem sice stál v teple za pokladnami ale problém byl v tom, že sem zaváželi mezi sedmou až osmou hodinou a já musel do školy a několikrát přišel pozdě díky tomu čekání.

Získat totiž tento časopis a předat ho své babičce, která přišla na páteční odpolední kafíčko byl pro mě báječný pocit , neboť jsem jí ušetřil ranní vstávání a čekání třeba na mraze. Navíc jsem krom slovní pochvaly byl odměněn hodinkou hraní halířových žolíků. Což bavilo mě i babičku. Jen jednou jsem babičku naštval svojí výhrou 5kč a 65halíři a babička odcházela naštvaná JJJ a já přišel o ten dobrý pocit .

 

Frontu na škodovku si pamatuji jen z vyprávění, protože na auto jsme neměli ale vím, že soused vyprávěl jak spal před mototechnou dva dny ve spacáku aby byl mezi prvními a přesto, že tam byl dva dny předem, tak byl nějaký patnáctý na řadě a bál se, že se na něj nedostane. Jeho manželka tam za ním chodila s kastrůlky a kafem v termosce. Byli tam ale i tací co neměli takový zásobovací tým a báli se opustit frontu neboť hrozilo přesunutí o pár míst zpět či až na úplný konec což znamenalo nezajistit si objednávku automobilu. Soused ale nebyl lakota a tak jeho paní už k večeři donesla větší kastrol a větší džbánek piva a soused se podělil s lidmi z fronty a díky tomu se posunul o 2 místa dopředu.

Povoleno bylo jen krátké odskočení na toaletu.

 

Diktátorský systém ve škole ?

 

Nepamatuji si důtky ani jiné vymoženosti či na násilné jednání učitelek. Nebyl u nás ani kroužek angličtiny. Přesto i za takového krutého života zde byl kroužek němčiny či španělštiny.

Jako každý kluk jsem i já několikráte porušil školní řád ale klečení v koutě či jiné podobné metody u nás neexistovaly. Naše třídní učitelka byla rázná ženská a již v té době nás požádala abychom jí neříkali soudružko učitelko ale říkali jí paní učitelko. Uměla si zjednat respekt nejen zvednutím hlasu ale hlavně zajímavým výkladem (při kterém jsem ale občas „kecal“  se sousedem Vaškem) a za to jsem byl oceněn řádným lepancem a do konce hodiny tiše div ne ruce za zády seděl jak pěnička.

Tím jsem se už konečně ale dostal k tomu co mě na tom pořadu naštvalo.

 

Ano fronty byly, školní diktatura nikoli – snad jen výuka nebyla tak širokospektrální neboť v občanské nauce opravdu bylo …..komunismus je jediný možný a kvalitní systém a kapitalisté jsou úhlavními nepřáteli naší svobodné země.

Můj dnešní životní pohled je ale daleko horší než pohled toho co ten pořad natočil.

 

Dříve klidná fronta na banány a automobily , školství omezené a jednotně dané. Ale v těch frontách se nikdo nestrkal , nenadával a naopak zde člověk v klidu pohovořil, zasmál se a hlavně měl zachován svůj osobní prostor v rámci možností.

 

Dnes nemáme fronty na banány ale na vše ve SLEVĚ .

 V marketech a potravinových diskontech se lidi dokáží i poprat o kuřata dovezená na jedné paletě a pokud jsou lidé ve frontě již uvnitř neboť prodavačky (omlouvám se opravdovým prodavačkám) – tedy spíše zaměstnankyně nestačili zavézt zboží včas tak to nestačí ani dovézt na místo určení a lidé jsou schopní porazit nejen ta kuřata z palety ale i to zaměstnankyni.

Po mouce se opravdu jen zapráší, protože mít mouku za 5,50kč  přeci stojí za pár modřin. Množství roztržených pytlů dokáže zvednout oblaky jak při opravdovém boji ……ale on to boj skutečně je.

Pokud jsou slevy velké a fronta (ona to vlastně není ani fronta jako spíš chumel různě zmítajících se těl ) tak vznikají již slovní výpady či dokonce fyzické akce již zde. Do toho všeho se mezi tím proplétají odvážní bezdomovci, kteří svým odérem dodávají tomuto i další efekty. Pokud neseberou cigaretu přímo z ruky, tak minimálně třikrát vás požádají pro ztrátu peněženky v tomto davu o dvacet korun na cestu domů nebo alespoň o tu cigaretu.

Malých dětí by v tomto davu a mumraji politoval kdekdo ( i když jsou tmavší pleti) ale jen do té doby než zjistíte, že to dítě které na vás asi bylo natlačeno odchází s brekotem hledat maminku ale pod šálou v ruce třímá Vaší peněženku a je velice spokojené.

Soutěžní reklamní akce vystavení se ve výloze na týden radši ani rozebírat nebudu.

 

Dnes ve školách :

Už víme co je šikana, děti jak z dětí dostat peníze a nejen svačiny, děti jsou ve škole nejen vulgární ale i agresivní a už není problém dát záhlavec učitelce či ji bodnout do zad. Neřekl bych, že je to nedostatkem respektu či nezajímavého výkladu ale nedostatkem pravomocí a tím jaká je doba a tím co si naši – vaši poslanci a vláda sama posvětila. 

 

Tímto se omlouvám všem dětem i dospělým ……nejsou všichni stejní bohudíky.

 

Už vidím ty reakce : vždyť ty lidi nikdo nenutí tam chodit, nikdo přeci nenutí děti chodit do státních škol, když máme soukromé.

 

Bohužel toto se vyhne jen těm vrchním 10 000 vyvolených, a střední třída která pomalu zaniká už do těch „front na slevy“  chodí také, neboť i jejich životní úroveň se začíná snižovat. (nikoli úroveň vzdělanosti).

 

Pokud se tedy někomu zdá tento náš „ demokratický systém“ lepší  a  kultivovanější , tak mi prosím vysvětlete v čem je lepší. Ano lidi mohou mít vše pokud na to mají. Pokud nemají počkají na slevy J a případně si vezmou jednu z tisícovky nabídek lichvářských půjček soukromých či od různých peněžních organizací a upadnou tak do chřtánu státního „mlejnku“ soudů a exekucí posvěcených demokratickým systémem.

 

Nechci v žádném případě zpět komunisty u vesla, ani Zeman není tím pravým šálkem mé kávy na postu prezidenta sic jeho zvolení zcela respektuji.

Chtěl bych se jen dožít rovné demokracie kde se i ti chudí, či méně vzdělaní lidé dočkají té pravé demokracie a budou mít stejné možnosti a práva. Ne pohádkovou zemi kde nemusí pracovat a kuřátka poletují vzduchem  a stát se o ně postará.  Ale zemi kde se právo nebude kroutit a překrucovat dle toho kolik kdo má peněz a kolik lidí uplatí.

Proto se dostávám k tomu proč si rád vzpomenu na páteční frontu na časopis Televize. Bylo to vše v klidu bez strkanic a nadávek a navíc jsem si vždy zahrál v rodinné pohodě žolíky a někdy i vyhrál 5,65kčs . J

Autor: Aleš Szabó | čtvrtek 21.2.2013 13:55 | karma článku: 35,13 | přečteno: 2313x
  • Další články autora

Aleš Szabó

Balonkový úsporný balíček 55

Za 5 minut 12? To je velice úsměvné heslo, které předčí i nenecháme nikoho padnout Nejpopulističtější vláda co tu od revoluce byla vedle které i tzv. "želé" Sobotka byl zásadový člověk je jen smutným konstatováním.

11.5.2023 v 0:04 | Karma: 32,94 | Přečteno: 875x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Kratce - proslov nebo agitka?

Jsem opravdu zvědav na projev pana premiéra a věřím, že i většina lidí. Bude to nyní takový politický prubířský kámen a může to ovlivnit v dalším rozhodování mnoho lidí. Bude to projev státníka a nebo politika?

18.9.2022 v 3:13 | Karma: 16,87 | Přečteno: 558x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Vládo prosím vzmuž se!

Zdá se to jenom mě, že se vláda namísto aby byla odhodlaná a rozhodná se chová jako ubrečená pohřební plačka? Není snad rozhovoru vládních činitelů kde by nezmiňovali válku, Putina ale hlavně Babiše. Je na čase vládnout.

14.8.2022 v 14:57 | Karma: 29,09 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Kaleidoskop STAN a jednotlivé střípky

Kaleidoskop, česky krasohled, je hračka, která pomocí soustavy zrcadel a barevných tělísek vytváří neopakovatelné obrazce při pohledu proti světelnému zdroji. Střípky v kaleidoskopu STAN vytváří také různé zajímavé obrazce.

21.6.2022 v 9:13 | Karma: 19,27 | Přečteno: 344x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Přijde třetí vládní rada - nežerte?

1. vládní rada od pana Stanjury zněla: nejezdit tolik autem a netankujte do zásoby 2. vládní rada od pana Sikely zněla: stáhněte si vytápění o pár stupňů ušetříte Obě rady zazněly po mediálních informacích teď už se objevuje jídlo.

31.3.2022 v 12:22 | Karma: 38,18 | Přečteno: 1517x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Stala se EU populistickou institucí?

Dnes jsem to tak nějak vysledoval v televizních debatách jak na Primě, tak na ČT. Paní Pekarová i pan Fiala sice takto EU neoznačili přímo ale tak nějak mi jejich slova vyznívají.

27.3.2022 v 18:39 | Karma: 42,96 | Přečteno: 4423x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Už EU pochopila jak je to s naší solidaritou?

Jsem rád, že opět mohu být hrdý Čech, který sám nabízí pomoc a je aktivní v době krize a potřeby. Nikdo nás do solidarity nemusí nutit a vyžadovat ji po nás jako něco co odmítáme. My solidaritu neodmítáme ale vnucovat ji nechceme.

3.3.2022 v 8:44 | Karma: 26,33 | Přečteno: 606x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Nouzový stav - vážně? nyní už mě pan Rakušan "přesvědčil"

Navazuje to krásně na můj předchozí blog kde jsem se snažil jen upozornit, že slova JSME PŘIPRAVENI jsou pořád jen slova dokud nepřejdou v opravdové činy. Je připravenost při 20 000 uprchlíků řešením nouzový stav?

2.3.2022 v 19:48 | Karma: 34,24 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Jak mě pan premiér (ne)přesvědčil

Pan premiér Fiala měl v sobotu projev a v neděli byl na ČT u pana Moravce kde mluvil k situaci okolo Ukrajiny. Z jeho slov a vět jsem si vzal několik postřehů a zatím mě čím dál více zklamává. Na vše je prý připraven -opravdu?

21.2.2022 v 0:02 | Karma: 44,76 | Přečteno: 4296x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Kdo to zavinil? O možné válce na Ukrajině

Jsem otráven nejen z Covidu (to asi všichni) ale poslední dobou i masírováním médii o možné válce na Ukrajině. Podporují to i vyjádření politiků, politologů a dalších lidí. Připadá mi to jako by někdo tu válku doopravdy chtěl

4.2.2022 v 11:54 | Karma: 36,03 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Můj dnešní pocit zmaru z komunikace s Ministerstvem zdravotnictví

Měl jsem na ně jeden hlavní dotaz a několik podotázek. Nic jsem se nedověděl a předávali si mě jak horký brambor. Vše vysvětlím ale zároveň prosím jestli se mezi případnými čtenáři či novináři najde někdo znalý odpovězte prosím

17.1.2022 v 20:19 | Karma: 43,18 | Přečteno: 9718x | Diskuse| Společnost

Aleš Szabó

KRATCE - rozdílný přístup miliardářů

I Česko má své miliardáře a jejich chování se liší i v této době. Jsou to také jen lidé a mají rozdílné přístupy k situaci ve které jsme. Všiml jsem si zatím jen dvou o kterých se mluví.

26.3.2020 v 7:41 | Karma: 31,29 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

17.11. 2019 mediální manipulace - Davy ......

Souhlasím zde s Chvilkami - demokracie je ohrožena ale kým a jak na tom se neshodneme. Dnes se na zpravodajských serverech objevily shodné titulky Davy provolávaly, davy vypískaly a podobné troufnu si napsat lživé titulky.

17.11.2019 v 16:06 | Karma: 41,14 | Přečteno: 1465x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Chvilky nepřekvapily - ČT částečně ano

Demonstraci jsem poctivě sledoval na ČT 24, abych si udělal svůj pohled na to jak to vše bude pojato. Milion chvilek nepřekvapilo pouze se politicky vyhranilo. V ČT jsem byl v první části hodnocení překvapen v druhé už nikoli.

17.11.2019 v 1:24 | Karma: 46,91 | Přečteno: 11021x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Zázrak, našel se lék na omládnutí!!!!

Už v dávných dobách se vymýšlely elixíry mládí, šarlatáni, lazebníci, badatelé a ono pořád nic. Vystihuje to scénka z filmu Císařův pekař - Pekařův císař. "Omládli jsme omládli Ó adonai". Dnes? Dnes stačí jeden psycholog. Nevěříte?

15.11.2019 v 16:05 | Karma: 23,53 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Zbabělci z nor a lži okolo nich.

Proč někdo volá po stmelování společnosti a zároveň píše lži či nepravdy Proč někdo pořád musí za každou cenu nálepkovat?

14.11.2019 v 12:51 | Karma: 35,58 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Jak filozofům skočit na špek

Vedení Filozofické fakulty povolilo studentům projevit jejich postoj k situaci okolo klimatu ale to ještě netušili co je hlavním důvodem této stávky. Studenti dokázali oblafnout nejen vedení ale i média.

14.11.2019 v 9:01 | Karma: 45,53 | Přečteno: 5662x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Defenestrace? ne, ne, ne, Ultimátum!!!!! úsměvné

Sledoval jsem rozhovor pana Mináře v Prostoru X a nezbylo mě nic jiného, než si sednout a napsat blog k počínání toho jeho spolku. Celý ten humbuk okolo je velice směšný a slovo demokracie bylo zneužito k boji proti 2-3 osobám..

12.11.2019 v 16:47 | Karma: 42,83 | Přečteno: 2002x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Zkouška o tom zda jsou Piráti tabu.

Pirátům jsem dával šanci, že by mohli do politiky vnést čerstvý vítr a být přínosem. Čas však ukazuje, že to byla jen planá naděje. a zklamávají čím dál více lidí a nezbývá, než doufat v to, že prozřou i mladí lidé.

28.10.2019 v 11:36 | Karma: 37,19 | Přečteno: 945x | Diskuse| Ostatní

Aleš Szabó

Kdo NE "Gotto-blogoval" nežil?

Blogeři blogovali jak o život, politici se předháněli ve vyjádřeních, novináři hledali směr jakým mají vůbec psát a někteří vypouštěli žluč. Pozorovat ten hnus, bylo něco z čeho se normálnímu člověku dělá zle a nevěří svým očím.

26.10.2019 v 0:40 | Karma: 21,42 | Přečteno: 415x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2706x
jeden z mnoha

Seznam rubrik